Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Μαρμελάδα φράουλα !!!!

....είμαστε στην εποχή της φράουλας, μπορείς να βρεις άφθονες παντού...
...είναι από τ' αγαπημένα μας φρούτα, το χρώμα, το άρωμα τους.....η μαρμελάδα που μας δίνουν....όλα μα όλα τα λατρεύουμε στο σπίτι!!

από τη μέρα που για πρώτη φορά έφτιαξα μαρμελάδα φράουλα έγινε η αγαπημένη μας....και θα σας πω ένα πράγμα, αν τη φτιάξετε σας εγγυώμαι δεν θα ξαναγοράσετε την έτοιμη....η γεύση της, το άρωμα της, το χρώμα της, είναι απίστευτα....!!!!!!!!

είναι πολύ εύκολη... παρακάτω θα σας πω και θα σας δείξω πως την φτιάχνω...!!





θα χρειαστείτε....
1 κιλό φράουλες
500 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 1 βανίλια σε σκόνη

πλένουμε τις φράουλες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.....κατόπιν τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας τη βανίλια....σε 15 - 20 λεπτά είναι έτοιμη!!!!



....κάπου διάβασα ότι στις μαρμελάδες και στα  γλυκά του κουταλιού πρέπει να αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται όταν αρχίζουν να βράζουν....
...αυτό λοιπόν έκανα και γω....όμως μαζεύοντας τον σε καθαρό μπολ και αφού κρύωσε τον σούρωσα και κράτησα το σιρόπι που μαζεύτηκε....το έβαλα σε μπουκαλάκι και το κράτησα στο ψυγείο και είναι ότι πρέπει για το παγωτάκι μας....!



μικρά μυστικά για μια υπέροχη μαρμελάδα

1. πλύνετε τις φράουλες πριν κόψετε τα κοτσανάκια ( έτσι δεν τραβάνε νερό στο εσωτερικό τους)
2. η ποσότητα που βγαίνει από ένα κεσεδάκι φράουλες είναι ένα μικρό βαζάκι...οπότε προμηθευτείτε περισσότερες!!!!!
3. αν σας αρέσει η μαρμελάδα χωρίς κομματάκια φρούτου, χρησιμοποιήστε στο τέλος ραβδομπλέντερ ή μούλτι..
4. ..μην την αφήσετε να δέσει πάρα πολύ γιατί κρυώνωτας θα πήξει πολύ και δεν απλώνεται εύκολα...!!!






..αυτή λοιπόν ήταν η μαρμελάδα μου που την έβαλα σε αποστειρωμένα βαζάκια...τα στόλισα και οι παραλήπτες τους πραγματικά ενθουσιάστηκαν....

ακολουθούν ενδιαφέρουσες πληροφορίες από την Μαρία...


MΑΡΜΕΛΑΔΑ    ΦΡΑΟΥΛΑ

Μαρμελάδα, μαρμελάδα…
Η ιστορία της ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, ως τρόπος διατήρησης αρχικά των κυδωνιών και στη συνέχεια και άλλων φρούτων.
Ιδανική για ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρωινό ως άλλειμα ψωμιού ή φρυγανιάς, για συνοδευτικό στο γιαούρτι ή στο παγωτό και για τους πιο τολμηρούς, για ιδιαίτερες παρασκευές ζαχαροπλαστικής ακόμη και μαγειρικής.
Ιδιαίτερο διατροφικό της μαρμελάδας, είναι η αυξημένη περιεκτικότητά της σε απλά σάκχαρα. Σάκχαρα δηλαδή που απορροφώνται εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Το ότι αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, την καθιστά πολύ καλή επιλογή ως συμπληρωματικού στοιχείου ενός πρωινού γεύματος. Ανάλογα με το φρούτο/φρούτα που περιέχει μια μαρμελάδα, διαφοροποιείται και η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες.
Η σπιτική φραουλένια μαρμελάδα που σας προτείνουμε, εκτός από το ζωηρό κόκκινο χρώμα της, το ελκυστικό άρωμά της και την ξεχωριστή γεύσης της είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα και βιταμίνη C. Μια βιταμίνη με πολλαπλό βιολογικό ρόλο. Αλλά περισσότερο γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση…
Μια κουταλιά της σούπας έχει ~ 60 kcal/θερμίδες.



Νικολιδάκη Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

41 σχόλια:

  1. Ωραία η μαρμελάδα φράουλα!!!!Η αγαπημένη μου!Σε ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω τελικά είμαστε πολλοί που αγαπάμε αυτήν την μαρμελάδα χαχα!!!

      Διαγραφή
  2. Σημερα ήρθε η χρυσοχέρα πεθερά μου σπιτι με ενα μεγάλο βαζο μαρμελαδα φράουλα ... ότι καλύτερο!
    Καλοφάγωτες και οι δικές σου φραουλοσυνταγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το συζητώ Ράνια μου είναι και η δική μας αγαπημένη .
    Φτιάχνω και τέλειο λικέρ που θα αναρτήσω προσεχώς!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ευχαριστήσω και τη φίλη σου Μαρία Νικολιδάκη , που μας δίνει τις διατροφικές αξίες κάθε τροφής .

      Διαγραφή
    2. περιμένω τη συνταγή και οδηγίες.....!!! Μ
      Ευχαριστούμε!!

      Διαγραφή
  4. εχω κανει μαρμελαδα φραουλα με συνταγη σαν την δικη σου(δεν ξερω αν παιζουν πολλες...)αρκετο καιρο πριν, και θυμαμαι το ποσο γρηγορα εγινε και το ποσο νοστιμη ηταν.Μπραβο και στις δυο σας για τα πολυτιμα tips!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και γωνία νομίζω η συνταγή δεν έχει παραλλαγές, μόνο η ζάχαρη λίγο πάνω λίγο κάτω!!

      Διαγραφή
  5. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές για την μαρμελάδα, πχ για το πλύσιμό των φράουλων...
    Άμα γίνω καλά και δεν βαρεθώ μπορεί και να φτιάξω, προς το παρόν την κάνω καρφιτσώνω στον πίνακά μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη βαρεθείς καθόλου....είναι γρήγορη και με εγγυημένο αποτέλεσμα!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρμελάδα φράουλα!!!!!! ίσως η ωραιότερη μαρμελάδα που υπάρχει!!! Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο την φτιάχνω και εγώ μόνο που προσθέτω ένα ποτηράκι του κρασιού κονιάκ και τον χυμό από ένα λεμόνι!!!! Και του χρόνου!!!! Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σίγουρα η ωραιότερη, συμφωνώ!!
      ....για το κονιάκ δεν το έχω ξανακούσει....θα το δοκιμάσω σε μια από τις επόμενες φορές....!!

      Διαγραφή
  8. Τελικά,Ράνια μου,είσαι χρυσοχέρα!!!Όλα τα προλαβαίνεις!Φαίνεται πολύ εύκολη η συνταγή σου.Θα τη δοκιμάσω!!
    Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπραβο Ρανια,τι ομορφα που τα στολισες!!!πολυ ωραιες και χρησιμες και οι πληροφοριες σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μοσχοβόλησες φράουλα το δίκτυο!Να ΄σαι καλά,Ράνια μου,και να μας γλυκαίνεις!!!!!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να έφτανε πραγματικά η μυρωδιά σε όσους διαβάσουν την ανάρτηση....είναι πραγματικά υπέροχη!!

      Διαγραφή
  11. μόλις γύρισα από την λαϊκή και ετοιμάζομαι να την φτιάξω. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η αγαπημένη μου και εγω την εκανα!!!!Καλοφαγωτη!!!!!

    Απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλοφάγωτη και του χρόνου με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλεια συνταγή!Θα τη δοκιμάσουμε και εμείς! Μόλις γίναμε και μέλος στο blog σου. Αν θέλεις ρίξε και εσύ μια ματιά στο δικό μας! Ευχαριστούμε πολύ!
    http://ourbeautywonderland.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δελεαστικότατη! θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε ! Φιλιά! Πέρνα από το σπιτάκι μου σε περιμένει ένα βραβείο! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ράνια, συγχαρητήρια για τη συνταγή της μαρμελάδας. Την έφτιαξα σήμερα και ήταν η πρώτη μου προσπάθεια για σπιτική μαρμελάδα.
    Μόνο που έβαλα 1/2 ποσότητα άσπρη και 1/2 ποσότητα καφέ ζάχαρη και πρόσθεσα 1 1/2 κ.γ.χυμό λεμονιού. Περιτό να σου πω ότι μόλις άρχισε να βράζει ο γιος μου παράτησε το διάβασμα και έτρεξε από το άλλο δωμάτιο λιγωμένος από τη θεσπέσια μυρωδιά. Το χρώμα της πανέμορφο και η γεύση..........δεν θα το συζητήσω καθόλου! Αν και μου βγήκε λίγο πιό γλυκειά απ'ότι θα την ήθελα (ίσως λόγω της καφέ ζάχαρης) με το ζόρι κρατήθηκα να μηντσακίσω την κατσαρόλα επί τόπου. Μπράβο σου! La vita non e solo bella, e anche dolce :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φτιαχνω κι εγω καθε χρονο και τη χρησιμοποιω σε πολλες περιπτωσεις.(cheese cake, γιαουρτογλυκα, παγωτο κ.α) Θελω να μου πεις σε παρακαλω απο που πηρες τις φραουλιτσες που στολισες τα βαζακια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ονοματάκι παρακαλώ;
      εγώ να σου πω από που πήρα τις φραουλίτσες....αλλά μένουμε στην ίδια πόλη για να σου φανεί χρήσιμη η πληροφορία;;

      Διαγραφή
  18. από τις ωραιότερες μαρμελάδες! σίγουρα θα την φτιάξουμε! Ήρθα από το πάρτυ του Craftaholic!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. δεν την είχα ποτέ σε εκτίμηση την μαρμελάδα γενικότερα!
    Στην εγκυμοσύνη αναθεώρησα και ειδικά για την μαρμελάδα φράουλα!!! Και τώρα που είδα την ανάρτηση σου θυμήθηκα ότι έχω να φάω από όταν γέννησα!
    Πότε βγαίνουν οι φράουλες;;; Υπάρχουν τώρα;; Με έψησες να φτιάξω!!!!

    Ήρθα από το πάρτυ του Craftaholic!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αχ δεν ξέρω... ενώ φτιάχνει η μαμά μου, ενώ με τρελαίνει η μυρωδιά, για κάποιο λόγο δεν την τρώω. Πολύ μυστήριο είναι αυτό, γιατί γενικά τρώω μαρμελάδες!
    Φαίνεται λαχταριστή πάντως!
    Αθηνά από Craftaholic
    (Έρχομαι από το πάρτυ μου, χαχα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η αγαπημένη μου!!!! η δική μου συνταγή είναι αυτή http://forhappymoments.blogspot.gr/2014/04/blog-post_2566.html μαζί με την πάστα φλώρα!!!
    Μια ερώτηση να κάνω μόνο, γιατί και εγώ το είχα σκεφτεί και με αποτρέψανε....τον αφρό που τον χρησιμοποιήσεις για σιρόπι, κάνει; Θέλω να πω, επειδή ήθελα να το κάνω, μου είπαν πως τον πετάμε γιατί και καλά είναι βρώμικος....αν δεν παίζει κάτι τέτοιο, να τον κρατάω και εγώ!!!
    ήρθα από το link party craftaholic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτα όπως γραφω και πιο πανω, τον σουρωνω τον αφρό και μενει μόνο το σιροπι, γιατι μαζεύοντας τον περνεις και σιρόπι απο την κατσαρόλα! Αρα ειναι μια χαρά καθαρό!!
      ......και ειναι τέλειο το σιροπάκι!

      Διαγραφή
  22. Μιας και φαίνεται τόσο εύκολη, θα το ρισκάρω να την φτιάξω! Και θα έρθω μετά να σου πω εντυπώσεις!

    Ήρθα από το Link Party του Craftaholic! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πεντανόστιμη! Την λατρεύω! Πρόπερυσι είχα φτιάξει λικέρ φράουλας! Τις μαρμελάδες τις φτιάχνει η πεθερούλα μου. Δεν την προλαβαίνεις!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και η δικη μας αγαπημενη μαρμελάδα!!!αλλα παντα η πρωτη ματια μετράει και ο στολισμος σου υπέροχος!!!
    Ήρθα απο το link party του craftaholic!

    ΑπάντησηΔιαγραφή