Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Το κυδώνι ........της μαμάς!

Φθινόπωρο...είναι η εποχή του κυδωνιού, σε πολλά blogs υπάρχει συνταγή για υπέροχο γλυκό κυδώνι ,από όσο είδα, αυτές τις μέρες.
Σήμερα εγώ θα σας πω πως έφτιαξα το γλυκό με την συνταγή της μαμάς....
...τα βασικά υλικά είναι τα ίδια, νομίζω ότι τα μικρά μυστικά της συνταγής είναι που κάνουν τη διαφορά...
...έκοψα λοιπόν τα κυδώνια από το περιβόλι μας 15 ημέρες πριν, τα άφησα στο μπαλκόνι για όλες αυτές τις μέρες (είναι πάρα πολύ σημαντικό να μείνουν τα κυδώνια για να γίνει τραγανό το γλυκό μας)
για να φτιάξω το γλυκό χρειάζομαι
1 κιλό κυδώνι καθαρισμένο και ξεσποριασμένο
1 κιλό ζάχαρη
1 φλιτζάνα νερό
λιγη αμπερόριζα
1 ξυλάκι κανέλας
1 λεμόνι






αφού λοιπόν το κόψω το βάζω σε μια λεκανίτσα με νερό που έχω στύψει μισό λεμόνι
..το πλύνω και το σουρώνω καλά για να φύγουν όλα τα νερά...
κατόπιν το βάζω στο τσουκάλι μαζί με το νερό , τη ζάχαρη την αμπερόριζα και την κανέλα....
το βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να δέσει....
προσθέτω το υπόλοιπο μισό λεμόνι και...........έτοιμο

είναι πολύ σημαντικό να μην μπαίνει στο τσουκάλι πάνω από 1 κιλό κυδώνι (ακόμα και αν το χωράει) γιατί η πιθανότητα να χυλώσει είναι μεγαλύτερη...

έτσι αφού τελείωσα το γλυκάκι μου, γέμισα τα βαζάκια μου ...τα ομόρφυνα..και τα μοίρασα...!!!!!!






8 σχόλια:

  1. πολυ γιαμι γιαμι φαινεται αλλα δεν εχω φτιαξει ποτε γλυκο κουταλιου και θεωρω οτι θα πανε αχρηστα τα υλικα...
    καλοφαγωτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Delicious!!!!
    Have a good week! and my G+...

    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γλυκό κυδώνι! Μ' αρέσει! Ειδικά με την αρμπαρόριζα, απογειώνεται το γλυκό. Γεια στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΕΙΣ!!!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα νοστιμότερα γλυκά του κουταλιού!Να είσαι καλά να φτιάξεις και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρμπαρόριζα ...άρωμα μεθυστικό! Καλοφάγωτο το γλυκάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. υπέροχο!!! μου αρέσει το κυδωνάκι! και τα βαζάκια σου πανέμορφα! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή