Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Λαμπάδες



Η πασχαλινή λαμπάδα είναι ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Εκκλησία. Αφορούσε στο βάπτισμα των νέων μελών της, το οποίο τελούνταν τη νύχτα της Ανάστασης.
Το έθιμο κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όριζε ότι οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν πάντα Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας.
Στο πνεύμα κατάνυξης και υποδοχής των νέων μελών, η λαμπάδα είχε διττή σημασία: συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού, που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου, αλλά και τον ήλιο της Άνοιξης. Επιπλέον, η λαμπάδα ήταν το σύμβολο του φωτός, που έφερε ο Χριστός, νικώντας το θάνατο και κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την Ανάστασή του.
Η φλόγα ως ένδειξη αγάπης, γνώσης και μιας νέας αρχής που δυναμώνει και εξαπλώνεται, μεταφέροντας το θεάρεστο μήνυμα της Ανάστασης, σύντομα έγινε αναπόσπαστο μέλος του πασχαλινού εορτασμού.
Ο κάθε πιστός είχε πλέον τη δική του λαμπάδα, αν και με το πέρασμα των χρόνων η σύνδεση της λαμπάδας με τη βάπτιση έπαψε να υπάρχει. Πλέον σήμερα, η βάπτιση αποτελεί περισσότερο ιδιωτική και οικογενειακή υπόθεση, παρά θρησκευτική ιεροτελεστία του Πάσχα.
Βέβαια, η λαμπάδα παραμένει μια ισχυρή παρουσία τις πασχαλινές ημέρες. Κατέχει ξεχωριστή θέση την ημέρα της Ανάστασης, όταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και πέφτει παντού σκοτάδι. Ο ιερέας ψάλλει το «Δεύτε λάβετε φως», βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη και δίνει το άγιο φως στους πιστούς.
Η σημερινή λαμπάδα βέβαια αποτελεί περισσότερο υπόθεση της νονάς ή του νονού, οι οποίοι εναγωνίως ψάχνουν για την πιο αντιπροσωπευτική και ωραία λαμπάδα για τα βαφτιστήρια τους, παρά ένδειξη κατάνυξης. 

Το μόνο που έχει παραμείνει ίσως αλώβητο μέσα από τους αιώνες, είναι ότι η λαμπάδα παραμένει το μέσο μεταφοράς του Αγίου φωτός από την εκκλησία στο σπίτι του κάθε πιστού το βράδυ της Ανάστασης.

















6 σχόλια:

  1. Τι όμορφες που είναι;Πόση χαρά θα πάρουν τα παιδάκια τώρα το Πάσχα με τέτοιες ωραίες λαμπάδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφες οι λαμπάδες σου Ράνια μου, εξαιρετικές!!! Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις. Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΡΑΝΙΑ.
    Είναι όλες μία και μία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολες μια και μια ξεχωριστες.. Ρανια μου οι λαμπαδες σου οπως και ξεχωριστο το κειμενο για την λαμπαδα κι που μας πληροφορησε για την σημασια της λαμπαδας στην ξεχωρίστη αυτή΄γιορτή της Χριστιανοσύνης
    και του χρονου να είσαι καλα και να περνας ακομα καλύτερα.. να περασεις ενα ομορφο ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ παντου κουκλα μου..
    να τα πουμε καποια στιγμη οποτε θελεις και απο κοντα..!! φιλακιααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη Ράνια!!! Τις λαμπάδες σου σίγουρα τις λάτρεψαν οι παραλήπτες τους!!Και του χρόνου σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή