Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σοκολατοκεικάκια...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

....η σημερινή μου ανάρτηση είναι ιδιαίτερη....
πρόκειται για μια σούπερ συνταγή που έχουμε λατρέψει στο σπίτι και θέλω να την μοιραστώ μαζί σας...
επίσης να σας πω ότι από σήμερα και κάθε συνταγή που θα σας δείχνω θα συνοδεύεται από μια θερμιδική ανάλυση και συμβουλές πως να την εντάξουμε στην διατροφή μας....
φυσικά δεν θα τα κάνω εγώ όλα αυτά αλλά μια σπουδαία επιστήμονας και ένας υπέροχος άνθρωπος...για μένα είναι η αγαπημένη μου Μαρία ....θα τα δείτε όμως παρακάτω...

Σοκολατοκεικάκια λοιπόν....(να πω ότι το όνομα είναι δικό μου, η ονομασία τους είναι κάπως αλλιώς αλλά δεν το σημείωσα όταν έγραψα την συνταγή και τώρα πια δεν θυμάμαι)
πανεύκολα, γρήγορα και πεντανοστιμα!!!!!!!!


Υλικά

220 γρ κουβερτούρα
100 γρ βούτυρο αγελάδας                                        
165 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
3 μεσαία αυγά
225 γρ αλεύρι
2 κουταλιές κακάο 1 κουταλάκι μπεικιν    

100 γρ άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε μπεν μαρί λιώνω τη σοκολάτα με το βούτυρο. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τη ζάχαρη με τ' αυγά, και ενώνουμε τα δύο μείγματα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο σοκολατένιο μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη για 25-30 λεπτά ( όσο πιο ρηχό είναι το μπολ τόσο γρηγορότερα θα πήξει)...είναι έτοιμο όταν μπορεί να πλαστεί το μείγμα όπως ακριβώς τα κεφτεδάκια.

ωστόσο κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς

τα βγάζουμε από την κατάψυξη τα πλάθουμε μπαλάκια, τα κυλάμε στην άχνη, τα τινάζουμε να φύγει η περίσσια και τα τοποθετούμε σε στρωμένη λαδόκολλα στο ταψί σε απόσταση γιατί απλώνουν
ψήνουμε για 10-12 λεπτά




ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΝΟΣ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ


Kilocalories(θερμίδες):                 60kcal

Protein(πρωτείνη):                         1.2 g

Carbohydrate(υδατάνθρακες):                 8.5 g

Total Fat(ολικά λιπαρά):                              2.5 g

Διατροφικές Πληροφορίες


Ένα γλύκισμα εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του, είναι η σημερινή μας πρόταση. Η βάση του γλυκού αυτού είναι το αλεύρι και η κουβερτούρα. Το αλεύρι αποτελεί τη βασική πηγή υδατανθράκων αυτής της συνταγής. Η σοκολάτα, συμμετέχει στη συνταγή ως πηγή τόσο μακροθρεπτικών συστατικών δλδ υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, αλλά και ως πηγή μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών.
Με αφορμή τα μπισκοτάκια μας κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την σοκολάτα. Η σοκολάτα, περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών και για το λόγο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Η αναλογία αυτή των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης).  Αν την καταναλώσετε με μέτρο, και την εντάξετε σ’ ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, θα επωφεληθείτε όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες…


Προσαρμογή στο διαιτολόγιο: Μικρά και νόστιμα, με χαμηλό θερμιδικό φορτίο και σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορούν ν’ αποτελέσουν άριστη επιλογή για δεκατιανό ή για συνοδεία του απογευματινού σας καφέ. Καταναλώστε άφοβα λοιπόν και κυρίως χωρίς τύψεις 1-2 μπισκοτάκια ,απολαύστε τη γεύση τους και καλύψτε την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς θερμικό κόστος, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής!!..

Καλή απόλαυση…



 Νικολιδάκη Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών




14 σχόλια:

  1. Γλυκατζού δεν είμαι , αλλά σοκολατάκι χειροποίητο πήρα , θα ξαναπάρω και βέβαια τη συνταγή γιατί μου άρεσε , επίσης πολύ ωραία η σκέψη σου και ευχαριστούμε την φίλη σου Μαρία , για όσες χρήσιμες διατροφικές πληροφορίες παρέχει.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα εχω φτιαξε κ ειναι φανταστικα!!!!νομιζω τα ελεγαν φιλια σοκολατας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω!
    Είναι πανεύκολα και γρήγορα και σοκολατένια...τι άλλο να ζητήσει κανείς?
    Θα δοκιμάσω τη συνταγή το Σ/Κ κιόλας!
    Σ ευχαριστούμε !
    Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχα φαίνονται!Θα τα δοκιμάσω!Ευχαριστούμε για τη συνταγή!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πειρασμός κόλαση, θα φτιάξω και έγω!!!!
    Φιλακια πολλα Ράνια μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφού είναι με σοκολάτα, δεν μπορώ παρά να τα τιμήσω. 1 κιλό παρακαλώ!!! Εύκολο φαίνεται και με λίγα υλικά. Μπαίνει στα υπόψιν:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν αυτά τα σοκολατοκεικάκια τα φτιάχνει η νονά μου και είναι πραγματικά ΤΕΛΕΙΑ!!! Μόλις τα είδα τα αναγνώρισα είναι πειρασμός! Μόνο που υπάρχει ένα θέμα..δεν μπορείς να φας μόνο 1!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν κρίνω από τον καταπληκτκό κορμό σου που είχα φτιάξει, θα είναι και αυτά τα σοκολατοκεκάκια σούπερ ντούπερ!!!
    Τι διατροφικούς πίνακες βρε Ράνια. Δεν μπορεί να σταθεί τίποτα εμπόδιο μπροστά από αυτά τα κολασμένα σοκολατένια αμαρτωλά κεκάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λέγονται ''Φιλιά Σοκολάτας'' αλλά εγω τα λέω '' κρακελέ μπισκοτάκια'' απο τη μορφη τους. Τα έχω φτιαξει πολλές φορές και ειναι πεντανόστιμα. Σαν μινι σουφλε σοκολατας. Καλημέρα και Καλη Μεγάλη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα! Μόλις ανακάλυψα την συνταγή και είμαι πανέτοιμη να τη φτιάξω! Μπορείς να μου πείς περίπου πόσα κομμάτια βγαίνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελεανα μου μόλις είδα το σχόλιο σου. Αν θυμαμε καλα γυρω στα 25 , αναλογα με το μεγεθος λιγα πανω λιγα κατω.
    Ελπιζω να μην κανεις δίαιτα, χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Δίαιτα εγώ... ποτέ!!! χαχα! Όχι μωρε, θα μαζευτουμε πολλά άτομα και ήθελα να ξέρω αν θα χρειαστεί να κάνω διπλή δόση...

      Διαγραφή