Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Που πας καραβάκι.......

Ευλογημένο καράβι...!!


«Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό;
Σε μάχεται η θάλασσα, δεν τη φοβάσαι;
Άνεμοι σφυρίζουν και πέφτει νερό,
πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό;»

«Για χώρα πηγαίνω πολύ μακρινή.
Θα φέξουνε φάροι πολλοί να περάσω.
Βοριάδες, νοτιάδες θα βρω, μα θα φτάσω
με πρίμο αγεράκι, μ’ ακέριο πανί.»

 «Κι οι κάβοι αν σου στήσουν τη νύχτα καρτέρι;
Απάνω σου αν πέσει το κύμα θεριό
και πάρει τους ναύτες και τον τιμονιέρη;
Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό;»

«Ψηλά στο εκκλησάκι του βράχου, που ασπρίζει,
για μένα έχουν κάμει κρυφή λειτουργία·
ορθός ο Χριστός το τιμόνι μου αγγίζει,
στην πλώρη μου στέκει η παρθένα Μαρία.»

Ζαχαρίας Λ. Παπαντωνίου


τα λάφυρα μιας χειμωνιάτικης Κυριακής αξιοποιήθηκαν φτιάχνοντας "ευλογημένα καράβια"...!!!!!!!!





























Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Μεταμορφώνω με.....decoupage!

....έχω την άποψη ότι για να να καταφέρει κάποιος να εφαρμόσει σωστά την τεχνική του decoupage και να έχει ένα αντικειμενικά όμορφο αποτέλεσμα.... χρειάζεται πολύ εξάσκηση!

κάποιο σεμινάριο εγώ δεν έχω κάνει , έχω διαβάσει αρκετά για την τεχνική , έχω δει πολλά βίντεο και αυτό που προσπαθώ είναι να εξασκούμαι...να διορθώνω λεπτομέρειες που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι και να χρησιμοποιώ διαφορετικά στυλ, από vintage έως έντονα χρώματα ή πατίνες αλλά και αυτό που βλέπω σε αρκετά ξενόγλωσσα blogs, decoupage χωρίς σκιάσεις!!

αυτό που έχω κάνει είναι να παροτρύνω συγγενείς και φίλους να μου δώσουν αντικείμενα που δεν τους αρέσουν πια ή έχουν φθαρεί ή τα θεωρούν άχρηστα...και εγώ θα τους τα επιστρέφω μεταμορφωμένα...
ακολουθούν λοιπόν μερικές μεταμορφώσεις.....




...η αδυναμία μου στη λεβάντα φαίνεται και στο decoupage....
ξύλινος δίσκος που ήταν σε μπορντό χρώμα με ένα ιστιοφόρο ως θέμα...μοσχομύρισε λεβάντα...και να ξέρετε ότι εκείνο το μοβ- λιλά χρωματάκι με δυσκόλεψε πάρα πολύ για να το βγάλω....!

ένα κουτί από γνωστό ποτό που ήταν έτσι...
..έγινε έτσι....





ακόμα ένας δίσκος...διαφημιστικός αυτή τη φορά (..από γνωστή μάρκα με φρυγανιές)...πρασίνισε!


και τέλος ένα κομμάτι ξύλου από τον κορμό μιας ελιάς άλλαξε για να γίνει μια όμορφη κρεμάστρα!!





 .......και η εξάσκηση συνεχίζεται...

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Ένας κήπος στο μπαλκόνι μου!!

Έχω φανταστεί πολλές φορές ότι μένω σε 'ενα σπίτι με ένα μεγάλο κήπο...να έχω τα λουλούδια μου και τα δικά μου λαχανικά....!!
Όμως επειδή αυτό για την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποφάσισα να προσπαθήσω να φτιάξω ένα μίνι κήπο στο μπαλκόνι μου.....
..το προηγούμενο φθινόπωρο έφτιαξα ένα μικρό βοτανόκηπο και λίγο αργότερα φύτεψα 2 ντοματιές
και  δεν πήγαν και άσχημα μπορώ να πω....!!!
Έτσι αποφάσισα να συνεχίσω και τώρα την άνοιξη....

αρχικά περιποιήθηκα το βοτανοκηπο μου, κλαδεψα τα φυτά, συμπλήρωσα με χώμα τις γλάστρες και έβαλα λίγο βιολογικό λίπασμα.....τα μυρωδικά μου φούντωσαν...


.....για αυτό όμως που καμαρώνω ιδιαίτερα είναι η λεβάντα μου ....περίμενα πως και πως να ανθίσει...


....η παλέτα με τις ντομάτες περίμενε τα νέα φυτά.....τώρα φύτεψα ντοματούλες cherry ....και πιστεύω η σοδειά να είναι μεγαλύτερη....






όπως θα έχετε διαπιστώσει οι παλέτες με έχουν βοηθήσει στην υλοποίηση του μικρού μου κήπου....
και η νέα μου λοιπόν κατασκευή με παλέτες που φιλοξενεί μερικά ακόμα λαχανικά......

είναι δύσκολο να σας περιγράψω την κατασκευή αλλά όπως βλέπετε φιλοξενεί μαρουλάκια , σπανάκι και μερικές φράουλες....


και τέλος να σας δείξω την κατακόκκινη φράουλα που είμαι έτοιμη να κόψω


...ξέρω ότι μεγάλος κήπος δεν είναι αλλά τα λίγα αυτά που θα μας δώσει είναι τόσο νόστιμα και εντελώς αθώα....!!!





Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Μαρμελάδα φράουλα !!!!

....είμαστε στην εποχή της φράουλας, μπορείς να βρεις άφθονες παντού...
...είναι από τ' αγαπημένα μας φρούτα, το χρώμα, το άρωμα τους.....η μαρμελάδα που μας δίνουν....όλα μα όλα τα λατρεύουμε στο σπίτι!!

από τη μέρα που για πρώτη φορά έφτιαξα μαρμελάδα φράουλα έγινε η αγαπημένη μας....και θα σας πω ένα πράγμα, αν τη φτιάξετε σας εγγυώμαι δεν θα ξαναγοράσετε την έτοιμη....η γεύση της, το άρωμα της, το χρώμα της, είναι απίστευτα....!!!!!!!!

είναι πολύ εύκολη... παρακάτω θα σας πω και θα σας δείξω πως την φτιάχνω...!!





θα χρειαστείτε....
1 κιλό φράουλες
500 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 1 βανίλια σε σκόνη

πλένουμε τις φράουλες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.....κατόπιν τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας τη βανίλια....σε 15 - 20 λεπτά είναι έτοιμη!!!!



....κάπου διάβασα ότι στις μαρμελάδες και στα  γλυκά του κουταλιού πρέπει να αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται όταν αρχίζουν να βράζουν....
...αυτό λοιπόν έκανα και γω....όμως μαζεύοντας τον σε καθαρό μπολ και αφού κρύωσε τον σούρωσα και κράτησα το σιρόπι που μαζεύτηκε....το έβαλα σε μπουκαλάκι και το κράτησα στο ψυγείο και είναι ότι πρέπει για το παγωτάκι μας....!



μικρά μυστικά για μια υπέροχη μαρμελάδα

1. πλύνετε τις φράουλες πριν κόψετε τα κοτσανάκια ( έτσι δεν τραβάνε νερό στο εσωτερικό τους)
2. η ποσότητα που βγαίνει από ένα κεσεδάκι φράουλες είναι ένα μικρό βαζάκι...οπότε προμηθευτείτε περισσότερες!!!!!
3. αν σας αρέσει η μαρμελάδα χωρίς κομματάκια φρούτου, χρησιμοποιήστε στο τέλος ραβδομπλέντερ ή μούλτι..
4. ..μην την αφήσετε να δέσει πάρα πολύ γιατί κρυώνωτας θα πήξει πολύ και δεν απλώνεται εύκολα...!!!






..αυτή λοιπόν ήταν η μαρμελάδα μου που την έβαλα σε αποστειρωμένα βαζάκια...τα στόλισα και οι παραλήπτες τους πραγματικά ενθουσιάστηκαν....

ακολουθούν ενδιαφέρουσες πληροφορίες από την Μαρία...


MΑΡΜΕΛΑΔΑ    ΦΡΑΟΥΛΑ

Μαρμελάδα, μαρμελάδα…
Η ιστορία της ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, ως τρόπος διατήρησης αρχικά των κυδωνιών και στη συνέχεια και άλλων φρούτων.
Ιδανική για ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρωινό ως άλλειμα ψωμιού ή φρυγανιάς, για συνοδευτικό στο γιαούρτι ή στο παγωτό και για τους πιο τολμηρούς, για ιδιαίτερες παρασκευές ζαχαροπλαστικής ακόμη και μαγειρικής.
Ιδιαίτερο διατροφικό της μαρμελάδας, είναι η αυξημένη περιεκτικότητά της σε απλά σάκχαρα. Σάκχαρα δηλαδή που απορροφώνται εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Το ότι αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, την καθιστά πολύ καλή επιλογή ως συμπληρωματικού στοιχείου ενός πρωινού γεύματος. Ανάλογα με το φρούτο/φρούτα που περιέχει μια μαρμελάδα, διαφοροποιείται και η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες.
Η σπιτική φραουλένια μαρμελάδα που σας προτείνουμε, εκτός από το ζωηρό κόκκινο χρώμα της, το ελκυστικό άρωμά της και την ξεχωριστή γεύσης της είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα και βιταμίνη C. Μια βιταμίνη με πολλαπλό βιολογικό ρόλο. Αλλά περισσότερο γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση…
Μια κουταλιά της σούπας έχει ~ 60 kcal/θερμίδες.



Νικολιδάκη Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Καλό Πάσχα..............!!!!

.......έφθασε επιτέλους η μέρα που είμαστε όλοι καλά χωρίς ίχνος πυρετού ....
........περάσαμε 9 ημέρες πολύ δύσκολες με ίωση , υψηλό πυρετό, συνάχι...κτλ...
και τα δύο παιδιά συγχρόνως συν εμένα ...δεν το έχω ξαναζήσει....

τέλος πάντων τώρα είμαστε καλά.....και προσπαθούμε να φτιάξουμε ότι προλαβαίνουμε γιατί τόσες μέρες τίποτα....

τελείωσα και τα αυγά με το φελιζολ (λιγότερα από τα προβλεπόμενα)


...και επειδή το χρώμα μου άρεσε είπα να προσπαθήσω να το βγάλω και σε κανονικά αυγά.....





 ε αύριο μεγάλη Πέμπτη θα βάψουμε και τα κόκκινα όπως απαιτεί το έθιμο!!!

και τέλος δυο ακόμα λαμπαδίτσες που έφτιαξα...





αυτά τα λίγα και στα γρήγορα...αλλά δεν πειράζει που δεν τελείωσα όλα όσα θα ήθελα αρκεί που είμαστε όλοι υγιείς....αυτό εύχομαι και για όλους εσάς!!

                                                                ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
                   και η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει Ανάσταση και στις ψυχές όλων μας!